Lapinlahdenkatu 16, Helsinki

Vuorovaikutus hioo ideasta timantin​

SAmpo blog

Idealle rahoitus

Rahoittaja rahoittaa ensisijaisesti osaamista ja tiimiä

Uusien ja kasvuhakuisten Startup-yritysten merkitys elinkeinoelämän uudistumiselle on ollut jo pitkään keskeinen puheenaihe Suomessa. Startupit luovat toivoa kaupallisiin menestystarinoihin, työllisyyden kohenemiseen ja auttavat perinteisiä yrityksiä uudistumaan. Startup-maailmassa menestyksekkäiden hetkien väliltä löytyy kuitenkin myös paljon “kivuliaita” vaiheita, jotka ovat jatkuvan kehityksen kannalta myös tärkeitä kasvuhetkiä niin yritykselle kuin sen työntekijöille. Tutkimusten valossa startup-yrittäjyys näyttäisi heti alkutaipaleellaan kansantalouden kannalta myös negatiiviselta, koska joka kolmas startup -yritys kaatuu kolmen vuoden sisällä rahoituksen puutteeseen. Suomessa yrittäjäksi lähtemisen päätökseen liitetään myös paljon negatiivisia ennakkokäsityksiä, joten yrittäjyydestä haaveilevan on toisinaan myös prosessoitava pitkään päätöstään eikä asioihin ole siksi helppo vain heittäytyä “tekemisen meiningillä” vahvojen ja värittyneiden mielikuvien takaa. Tämä blogikirjoitus ja tuleva juttusarja pyrkii vastaamaan miksi startup-yrittäjäksi kannattaa ryhtyä ja mitä eri vaiheita sen perustamisessa on huomioitava sitä ennen. Ensimmäinen osa käsittelee vuorovaikutuksen ja tiimin tärkeyttä tuotekehityksen takana, koska  rahoittaja rahoittaa ensisijaisesti osaamista ja tiimiä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan viime vuoden toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan startup-yrittäjä voi odottaa näkyvää menestystä urallaan vasta useamman vastoinkäymisen jälkeen, mikäli mielii saada pitkäaikaista rahoitusta toiminnalleen. Menestyminen edellyttää yrittäjältä siis sitkeyttä, määrätietoisuutta, vastoinkäymisten sietämistä ja ongelmien ratkaisemista. Tutkimuksen uusin havainto oli myös, että yrittäjinä tyypillisesti menestyvät henkilöt, jotka ovat aiemmin työskennelleet palkansaajina, sortuvat vähiten yrityksen perustamisvaiheessa vaivaaviin ongelmiin kuten tuotteelle vääränlaisen osaamisen ja markkinakentän sovittamiseen. Myös globaalin Startup-järjestön Startup Commonsin mukaan, jonka asiakas suomalaisia startup-yrityksiä auttava Helsinki NewCo on, ”yhden yön menestystarinat” ovat harvassa ja niissäkin ovat taustalla on useimmiten kokeilu ennen onnistumista. Pitkäaikainen sitoutuminen, ahkera työskentely, aktiivisuus ja systemaattinen oppiminen ovat osoittautuneet järjestön mukaan siis parhaimmiksi lääkkeiksi epäonnistumista vastaan.

Menestyksen tekijöistä tärkeimmäksi järjestö nostaa kuitenkin kehityshalukkuuden näyttämisen muille, sillä yritysten käynnistäminen ja rakentaminen ovat enemmän joukkueurheilua, kuin yksilölajisuoritus. Jokainen tuotekehityksen vaihe tuo uuden haasteen kerrallaan, jolloin päätös pitkäaikaisesta sitoutumisesta kehitettävään hankkeeseen vaikeutuu. Joukkueena ongelmien ylitse on mahdollista päästä tiedon ja taidon jakamisen kautta, joka vaatii oppimista, kuuntelua ja panostusta vuorovaikutustaitoihin. Onnistunut joukkue tekee yrityksen perustajasta ja tuotteesta monin verroin houkuttelevamman myös rahoittajien silmissä verrattain niihin, jotka eivät kiinnitä huomiota siihen miten yritys kohtaa potentiaaliset liiketoimintakumppanit, työntekijät sekä asiakkaat. Tästä syystä julkista rahoitusta mm. startup-yrityksille myöntävä Business Finland pitää myös yhtenä tärkeänä kriteerinä tuotekehityksen takana olevan tiimin osaamisen soveltuvuutta kehitettävään tuotteeseen sekä tiimin sitoutuneisuutta yhteiseen hankkeeseen.Tiedon jakamisen, kuuntelemisen ja oppimisen taidot ovat siis minkä tahansa menestyvän hankkeen kantavia voimia, jotka palkitsevat tekijänsä melko pienellä panostuksella.

Suomessa Shortcut on “Talenttikiihdyttämö”, joka on perustettu auttamaan startup-yrittäjyydestä kiinnostuneiden ihmisten kohtaamista ja yrityksen kehittämiseen vaadittavien taitojen hankkimista. Shortcut on tänä syksynä järjestänyt jo useita workshoppeja, jossa toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kohtaavat ja lähtevät kehittämään tuotteita ja palveluideoita yhdessä. Shortcut on kokonaan suomalaisten startup-yritysten ylläpitämä koulutuskeskus ja tarjoaa siten koulutuksia ilmaiseksi kiinnostuneille. Tämän koulutusalustan kautta myös allekirjoittanut löysi tiensä uuden digitaalisen palvelualustaa kehittävään ryhmään, joka taisteli pitchaus-kisassa tiensä Junction19 tapahtumaan. Junction19 on Euroopan suurin Hackathon tapahtuma, jossa ohjelmistokehittäjät, designerit ja muut teknologia bisneksen taiturit kokoontuvat luomaan tulevaisuuden digitaalisia palveluita. Kannatti siis osallistua! Osallistuminen, uuden kohtaaminen ja kuunteleminen ovat siis vähintään yhtä tärkeitä elementtejä menestyvän startup-yrityksen syntymiseksi, kuin uuden hyvän idean saaminen ja muut perustamiseen liittyvät vaiheet. Oppiva ja avoin mieli auttaa löytämään ratkaisuja ja ihmisten kohtaaminen avaa ovia, joiden takaa voi löytyä satoja erilaisia polkuja menestykseen.

Anna Serita
Marketing Specialist, Sampo Games Oy