Lapinlahdenkatu 16, Helsinki

Joakim Achren, a speaker in Challenges opening your own company panel, what’s up?

Joakim Achrén, mitä kuuluu? 

(Haastattelu Challenges-tapahtuman tunnelmissa.)

26.10.2019

Kuka olet ja mitä yrityksesi tekee?

Olen Joakin Achrén ja Elite Game Developersin perustaja ja CEO – se on yritys, joka tekee oppimateriaalia peliyrittäjien käyttöön.

Sinulla on podcast-sarja jossa kerrotaan firman perustajille ja sijoittajille kuinka päästä alkuun ja pyörittää peliyritystä. Miksi aloit tehdä tällaista podcastia? Kuinka paljon kuulijoita sinulla on?

Se tuntui oikealta tavalta tavoittaa yleisöni. Podcastista on tulossa mediana yhä enemmän valtavirtaa. Samalla on vaikea löytää vastauksia tietoa alastaan etsivien peliyrittäjien tarpeeseen. Elokuussa 2019 podcastillani on satoja tilaajia ja mukava kasvukäyrä.

Mitkä ovat onnistumisten ja epäonnistumisten tyypillisimpiä piirteitä, joista olet oppinut tekemiesi haastattelujen kautta? 


On olemassa niin paljon tarinoita. Mutta usein onnistumisia on syntynyt siitä, että pelin kehittäjä on tehnyt peliä, jota hän on voinut julkaista ja testata hyvin lyhyessä ajassa. Epäonnistumiset syntyvät usein tilanteissa, jossa pelin tekijät eivät onnistuneet ”tappamaan” projektiaan tarpeeksi ajoissa, kun ovat huomanneet, ettei edellytyksiä menestymiselle olekaan.

Kerro omasta kokemuksestasi siitä, mikä merkitys on rahoituksella yritystä perustettaessa. Voitko jakaa jonkun vinkin mistä olisi muillekin hyötyä?

Perustajien pitää jo aikaisessa vaiheessa hahmottaa kuinka paljon rahaa he tarvitsevat, ja tehdä kokonaissuunnitelma tuottavuuden saavuttamiseen. On myös hyvä ymmärtää, ettei rahoitus poista juuri oikean pelin kehittämisen vaikeutta. Voit pidentää kiitorataa rahoituksen avulla, mutta se ei takaa menestystä.

Oletko itse hakenut rahoitusta? Mitä kokemuksia sinulla oli?

Se on itsestäänselvä lähtökohta, ja jos firman perustajilla on mahdollisuus saada julkista rahoitusta, siihen kannattaa ehdottomasti tarttua. Suomessa on useita eri julkisen rahoituksen instrumentteja, ja vain laiska yrittäjä ei käyttäisi hyväkseen mahdollisuuttaan ”ilmaiseen” julkiseen rahoitukseen.

Pelien tekijöiden on kerättävä asiakkailtaan tuloja monetisoinnilla, mutta oikean tavan löytäminen tähän voi olla haastavaa. Mitkä ovat keskeisiä virheitä, mitä tulisi välttää, ja mitä neuvoja voit antaa niiden korjaamiseksi, jos huomaa tehneensä väärän valinnan?


Yleisin virhe on se, ettei ymmärretä kohdeyleisöään. Jos oma kohderyhmä ei ole tuttu, voi helposti päätyä tekemään peliä joka ei kiinnosta, eikä monetisoidu.

Olet julkaisemassa kirjaa, mikä se on?

Kirjani nimi on “Long Term Game: User’s Manual for Building a Games Startup”, ja se tulee ulos vuoden 2019 lopussa. Siinä puhutaan firmanrakennuksen peruspilareista: johtajuudesta, nopeasta kehityksestä ja tuottavuudesta.

Kerro meille vitsi.

Firman founderi 1: “Noniin, nyt meillä on CEO, CTO, CMO ja CFO. Nyt voidaan startata!”

Firman founderi 2: “Eihän voida. Tarvitaan vielä yksi tyyppi, joka tekee töitä.”

Kiitos Joakim ajastasi!